Kammaråklagare Jenny Clemedtson är nöjd med fängelsedomen mot de två män som idag dömdes för människohandel. Foto: SVT/privat

Åklagaren: Internationellt samarbete avgörande för fällande dom

Publicerad

Kammaråklagare Jenny Clemedtson är nöjd med fängelsedomen mot de två män som idag dömdes för människohandel. Tingsrätten dömde de båda männen till fyra år och två månaders fängelse vardera. Ett straff som ligger i linje med den bedöming de inblandade åklagarna gjort av fallet, säger Jenny Clemedtson.

– Jag har bara ögnat igenom domen men jag tycker den är bra och riktig eftersom det domstolen kommit fram till är att de ska dömas för människohandel och få ett adekvat fängelsestraff för det, säger hon när SVT Nyheter Örebro når henne på telefon knappt en timme efter att Örebro tingsrätt meddelat domen.

Berättelserna stark bevisning

Det har varit ett stort material att sätta sig in i där tyngdpunkten på bevisningen legat på de berättelser som de målsägande lämnat, enligt åklagaren.

– Att det är så många och att de oberoende av varandra lämnar ungefär samma berättelse om vad de blivit utsatta för, hur det gått till och hur de här två männen har betett sig mot dem, det tycker jag är ganska stark bevisning. Sen finns det också stödbevisning för det, säger Jenny Clemedtson.

Internationellt samarbete avgörande

Samtliga målsäganden utom en, som man inte lyckats lokalisera, har rest till Örebro från Bulgarien för att vara med under rättegången. Samarbetet med myndigheter och organisationer internationellt har haft stor betydelse och en avgörande roll i målet, menar åklagaren.

–  Värdet av en utsaga en person lämnar i domstolen är alltid högre än om personen till exempel sitter med via en länk eller om man skulle läsa upp vad den personen sagt i ett polisförhör.

En av de två männen frias från en åtalspunkt gällande penningtvättsbrott, samt ett fall av människohandel. Jenny Clemedtson har ännu inte tagit ställning till om hon kommer överklaga den delen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet