Avgasröret på bilen hade flyttats för att skapa utrymme under. Polisen misstänker att utrymmet användes för att smuggla vapen. Till höger i bild är åklagare Jonas Lövström. Foto: Polisen / SVT

Åklagaren om misstänkta vapensmugglingen – vill se fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Jonas Lövström kommer att yrka på över ett års fängelse som straff för den 37-årige man som står åtalad för grovt vapenbrott och grov vapensmuggling. Det berättade han i samband med att rättegången inleddes idag.

Under rättegången visade åklagaren bilder på den bil som han menar varit modifierad för att få plats med en låda undertill, som vapensmugglingen ska ha genomförts i.

– Jag menar att bilen har stor betydelse, dels som bevisning men även som en försvårande omständighet för hur den här smugglingen har genomförts, säger åklagaren Jonas Lövström.

Som bevisning i målet pekade också åklagaren på uppkopplingar som gjorts från den misstänkte mannens mobil, från olika platser mellan Sverige och Bosnien.

Åklagare Jonas Lövström Foto: Thomas Wedin / SVT

Greps i Sverige 2016

Den tilltalade mannen satt lugnt med under rättegången och bläddrade i förundersökningen när åklagaren berättade om misstankarna. Hans advokat framförde att mannen förnekar.

Mannen greps i Sverige i januari 2016 och vid en husrannsakan i den ombyggda bilen hittades ett hagelgevär och pansarskott. Motivet till smugglingen kan åklagaren inte säga säkert.

– Det kan jag bara spekulera i. Men det ligger nära till hands att de ska säljas eller överlåtas på något sätt.

Hur mycket vapen rör det sig om?

– Det rör sig om det här pumphagelgeväret och pansarskottet som vi kan bevisa.

Hur allvarligt straff kan den här gärningen medföra om han blir dömd?

– Straffvärdet så som lagstiftningen såg ut 2016 var minimistraff ett år avseende grovt vapenbrott. Jag menar att det här är allvarligare än så. Exakt vad vi kommer landa på vill jag inte uttala mig specifikt om innan förhandlingen är avslutad, men över ett år definitivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.