Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellan 150 och 200 ungdomar var på eventet under fredagen. Foto: SVT

Aktivitetskväll för ungdomar i moskén när Paludan besökte Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen ordnades det aktiviteter för ungdomar i Vivalla, för att motverka att de skulle ta sig till till Aspholmen där den högerextrema politikern Rasmus Paludan befann sig.

– Många mår dåligt över det som händer, det gör jag också. Men man måste vara klok och då är det bättre om de kommer hit och käkar något gott, umgås och delar med sig av sina tankar, säger Abdelsalam Nour, som är aktiv i ”Muslimer i Örebro”.

”Muslimer i Örebro” står bakom initiativet och består av muslimska ungdomar från Örebro. Deras syfte är att nå ut till folk i samhället och lära dem om religionen. De fokuserar på föreläsningar och utbildningar samt ordnar aktiviteter för unga.

– Gemenskapen är viktig och folk måste få känna tillhörighet, säger Abdelsalam Nour.

Våldsamt upplopp i Örebro

”Uttrycka känslor”

Vanligtvis har de aktiviteter varje helg i moskéns lokaler, men denna gång hade de det även under fredagen för att motverka att ungdomar skulle ta sig till Rasmus Paludans valmöte. Det kom mellan 150-200 ungdomar till eventet.

– Vi ville locka folk till moskén så de kan uttrycka sina känslor, softa och bara vara positiva.

Hur ser du på att det var lugnt på Paludans valmöte?

– Jag är den gladaste människan, det är så det ska vara. Han är här för att provocera och han lyckades inte. Vi skötte det bra, det krävs samarbete från alla håll och denna gång var man mer förberedd, säger Abdelsalam Nour.

Svenska kyrkan var också på besök i moskén och berättar i klippet ovan varför de var där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet