Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Steen (S), hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande i Region Örebro län, förklarar i videoklippet varför man valt att upphandla inhyrda operationsteam. Foto: SVT

Akut åtgärd sätts in under våren för att korta vårdköerna i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län fattade på onsdagen beslut om att hyra in särskilda operationsteam – för att korta vårdköerna.

– Vi ligger dåligt till i nationella siffror, vilket gör att vi behöver ta krafttag, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Upphandlingen av externa operationsteam har gjorts dels för att minska väntetider till operation samt förbättra arbetsmiljön för regionens medarbetare, uppger regionen.

– Genom att ta in externa operationsteam kan vi snabbare erbjuda patienterna vård samtidigt som vi kan ge våra medarbetare lite andrum. Kortare köer leder också till minskade kostnader för den vård vi måste köpa in och ökade intäkter från den vård vi kan sälja, säger Behcet Barsom (KD) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

150 miljoner kronor

Teamen består av narkosläkare, anestesisjuksköterska, operationssjuksköterska och undersköterska. De ska ska kunna bedriva vård på de tre länssjukhusen under avtalstiden, som sträcker sig från den 1 mars år 2023 till den 28 februari år 2025.

Kostnaden för de två åren uppgår till 150 miljoner kronor.

– Förhoppningsvis kommer införandet gå ganska snabbt och vi hoppas få se snabba resultat när operationsteamet nu är upphandlat, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden.

Region Örebro län uppger också att man planerar och genomför andra operationssatsningar, som att ta in egna medarbetare kvällstid och helger samt hänvisa patienter till andra vårdgivare.

Hör mer om satsningen i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.