Foto: TT

Åldersgräns på 1177 ändras i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Att få kontakt med 1177.se som vårdnadshavare till yngre tonåringar har varit krångligt. Men nu ska de digitala besöken bli lättare. Region Örebro län har nämligen beslutat att ändra åldersgränserna på vårdtjänsten. 

– Inte minst under pandemin visade det sig att de nuvarande åldersgränserna på 1177.se inte är optimala. I vissa fall har det till exempel varit svårt för vårdnadshavare att hjälpa sina yngre tonåringar med att boka tid eller förnya recept. Så ska det inte vara och nu genomför vi de här förändringarna i syfte att skapa ett smidigare och mer heltäckande system, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Beslutet är i linje med en nationell utredning som pekat på behovet av att förändra 1177.se, bland annat så att både unga och deras vårdnadshavare har gemensam tillgång till tjänsten. 

  • Barn självständigt kan kontakta vården digitalt utan nedre åldersgräns. För tjänster som kräver säker identifiering behöver barnet ha en giltig e-legitimation.
  • Vårdnadshavare kan kontakta vården digitalt för sitt barns räkning fram till det att barnet fyller 18 år.
  • Från 13 års ålder får barn generell tillgång till all sin personliga journalinformation.
  • Vårdnadshavare har generell tillgång till barnets personliga journalinformation fram till det att barnet fyller 15 år.

Källa: Region Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.