Äldre i Örebro har bra brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun ligger i topp bland landets kommuner när det gäller brandskydd hos äldre. Det enligt Brandskyddsföreningen som nu uppmanar kommuner att ta mer ansvar för att skydda de äldre.

Förra året dog 113 människor i bränder i Sverige och bland dem var äldre och personer med funktionsnedsättningar överrepresenterade enligt Brandskyddsföreningen.

För att bättre skydda den målgruppen vill föreningen se individanpassat brandskydd för äldre, något som Örebro kommun är bland de bästa i Sverige på.

– Kommunerna måste ta ett större ansvar. I slutändan handlar detta om ekonomiska beslut som kan avgöra om människor överlever en brand eller inte. Ett anpassat skydd behöver inte vara kostsamt, det kan räcka med en spisvakt eller flamsäkra sängkläder för att rädda liv, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.