Fler vuxna drabbas av ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vuxna kvinnor får ätstörningar och den stereotypa sjukdomsbilden av unga, trådsmala tjejer är för ensidig. Det menar ätstörningsenheten i Örebro.

En som levt med ätstörningar är Josefin Bäck i Örebro.

– Tänk om någon hade fattat det när jag var 18 år – att jag hade ett problem, fast jag hade inte gått ner i vikt. Då kanske jag hade sluppit de resterande 15 åren som jag ägnade åt det här, säger Josefin Bäck som i dag är frisk.

Josefin Bäck var 16 år när hon började banta och har levt nästan hela sitt vuxna liv med ätstörningar.

– Jag hade problem i åtta år innan jag fick en diagnos. Under den tiden var det nog människor runt omkring mig som hade misstänkt att det fanns ett problem, men jag fattade ingenting. Jag trodde att det var ett normalt tillstånd. Och det syntes inte utanpå, säger Josefin Bäck.

Skrämmande utveckling

Den anorektiskt smala, unga tjejen är långt ifrån ensam. Hon har sällskap av normalviktiga och överviktiga vuxna personer. Bilden av personer med ätstörningar måste breddas enligt ätstörningsenheten i Örebro som ser en skrämmande utveckling.

– Visserligen är det främst unga flickor som drabbas men det är fler och fler som insjuknar första gången i vuxen ålder, säger Sanna Aila Gustafsson som är socionom på ätstörningsenheten i Örebro.

Vilka är det som får ätstörningar?

– Man kan säga att det är vem som helst somkan insjukna i en ätstörning. Pojkar och män drabbas i högre grad, vuxna kvinnor drabbas i högre grad. Och det gäller heller inte bara underviktiga utan två tredjedelar av patienterna är normalviktiga eller överviktiga, säger Sanna Aila Gustafsson.

Enligt RIKSÄT som är det nationella kvalitetsregistret för ätstörningar, lever idag lever ungefär 100 000 personer med någon form av ätstörning. En sjukdom som ofta är dold och som det kan ta många år innan den drabbade söker hjälp för. I Örebro tar ätstörningsenheten årligen emot 250 patienter och många av dem är över 25 år.

”Alla ska se ungdomliga ut”

– Det finns en ungdomsidealisering där alla ska se ungdomliga, smala och vältränade ut, som gör att även vuxna kvinnor som tidigare inte tänkt kring kropp och vikt blir mer upptagna av det här och kanske tar till störda ätbeteenden, förklarar Sanna Aila Gustafsson.

Och oavsett vikt eller ålder så bör man ta en dålig självbild på allvar uppmanar Josefin Bäck.

– Framför allt att man söker hjälp. Men man kan även ta kontakt med en mentor och ha någon att bolla tankar och känslor med, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.