Livstid för dödsmisshandel av tidigare vän

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en tidigare vän. Mordet skedde i en lägenhet i april förra året och den dömde mannen anmälde sig själv till polisen dagen efter.

Det var den 20 april i fjol som hemtjänsten larmade om att en man hittats avliden i sin bostad i centrala Örebro. I domen framgår att mannen satt på en stol i köket med omfattande skador och att det fanns mycket blod på platsen.

Gick själv till polisen

Samma eftermiddag tog sig den nu dömde mannen till polisen i Örebro och meddelade att han kunde ha haft något med saken att göra. Enligt polisen berättade han saker som han inte borde ha vetat och greps.

Enligt mannen själv kan han varken bekräfta eller dementera att han begått mordet, utan menar att han befann sig i ett psykotiskt tillstånd och inte minns. Enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts led han dock inte av en allvarlig psykisk störning varken vid tillfället för mordet eller vid undersökningen.

Omfattande våld och lidande

I bevisningen finns bland annat de uppgifter som mannen själv berättat, om att han var hemma hos den avlidne vid tiden då mordet begicks, teknisk bevisning, bland annat DNA-spår, och att mannen själv anmält sig till polisen.

Rätten dömer honom till livstids fängelse på grund av det omfattande våld, svåra lidande och hänsynslösheten offret fick genomlida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.