Två tjejer ingrep när en man råkade ut för rånare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Äldre man rånades – då ingrep två unga flickor

Publicerad

I söndags gav sig tre, fyra ungdomar på en äldre man genom att knuffa omkull honom och rycka bort hans halskedja. Då ingrep två unga flickor, som polisen nu vill komma i kontakt med.

Det var på söndagskvällen som gärningsmännen cyklade på en man i 70-årsåldern i Örebro. Enligt polisen ska de ha knuffat omkull honom när han hade rest sig upp, slagit och sparkat honom och ryckt av hans halsband.

Två tjejer ingrep

I samband med det började två unga tjejer i närheten att ifrågasätta vad personerna gjorde.

– De skriker åt grabbarna och gör ett mycket mycket bra ingripande. Det är det som får de här gärningsmännen på flykt och vi vet inte vad som skulle hänt om de inte kommit, säger Per Berggren som är förundersökningsledare på polisen.

Vill ge dem en eloge

Polisen vill nu komma i kontakt med flickorna som ingrep vid brottet. Dels för att höra vad de har sett i samband med händelsen.

– Och dels såklart för att ge dem en eloge för att de faktiskt gjort ett väldigt bra ingripande, det känns viktigt och angeläget att uppmärksamma och synliggöra ungdomar som gör något bra.

Mannen som blev omkullknuffad mår i dagsläget bra, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.