Äldre ska skickas till Thailand

Uppdaterad
Publicerad

I Nora är äldrevård på export nu ett skarpt politiskt förslag.

Snön ligger i drivor i centrala Nora och det är lite krångligt att ta sig fram med rullatorn. Så här års skulle det säkert vara enklare att ta sig fram i ett snöfritt Thailand.

Nu finns ett förslag att göra äldrevård i Thailand möjlig. Ett erbjudande som skulle bli betydligt billigare för kommunen, med bibehållen kvalitet.

– Det var en studiecirkel vi hade om vårdens behov i framtiden. Vi vet att de äldre blir fler och att rekryteringsbehovet är stort. Det här är ett sätt att möta den problematik vi står inför. Inte i år, men kanske om fem eller tio år, säger David Stansvik (S) som lagt fram förslaget.

Tanken är alltså att äldre skulle få erbjudandet att flytta till Thailand där de skulle bo och få vård av thailändsk arbetskraft.

– Får man bara samma vård som i Sverige så...Det kanske är en utopi, men varför inte? Tanken är god, säger Elisabeth Björklund som är en av de Norabor som skulle kunna använda sig av förslaget om det blir verklighet.

Förslagets upphovsman David Stansvik (S) duckar för frågan om det inte bara handlar om att utnyttja billig arbetskraft, en modern slags kolonialism:

– Jag tror faktiskt att om fattiga länder ska utvedklas så är det genom försäljning av varor och tjänster. I mitt förslag så handlar det ju om att kunna ge bättre löner än de genomsnittliga i Thailand, säger David Stansvik.

– Vi har inget emot att förslaget utreds och jag har inget emot förslaget att köpa arbetskraft utomlands, säger Eva Thuresson, ordförande för Moderaterna i Nora.

David Stansvik ger inget rakt svar på om han själv skulle kunna tänka sig att använda erbjudandet ifall det blir verklighet.

– Jag tror att det är en fråga som man diskuterar med sina anhöriga. I det förslag som jag lagt så finns det ett ekonomiskt utrymme för att ha ett anhörigbidrag så att man kan hälsa på sina nära och kära om de skulle vilja välja ett sådant vårdboende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer