Demenssjuka låstes in under natten då personalen var tvungen att hjälpas åt på andra avdelningar med vissa arbetsuppgifter. Foto: Bertil Persson / TT

Äldreboende i Hallsberg kritiseras – dementa lämnas ensamma och inlåsta nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldreboende i Hallsberg kritiseras för att både bryta mot lagen och kravet på god vårdkvalitet av Inspektionen för Vård och omsorg, Ivo.

Efter att ha gjort en oanmäld inspektion på vårdboendet kunde Ivo konstatera att avdelningar med demenssjuka lämnas obemannade nattetid upp till 30 minuter. Under den tiden är det boende inlåsta, något som är olagligt.

Förklaringen är att det bara jobbar en person per avdelning med 16-19 patienter under natten, och att man ibland behöver gå över till andra avdelningar för att hjälpa till när patienter till exempel behöver byta blöja.

Otillräcklig bemanning enligt personalen

Ivo upptäckte också att vissa av de boendes lägenhetsdörrar låses på nätterna, utan att patienterna gett sitt medgivande. På samma sätt används sänggrindar utan patienternas samtycke.

Personalen på boendet har intervjuats, och uppger att man anser att nattbemanningen på boendet är otillräcklig.

Ivo kräver åtgärder

Den ansvariga nämnden har uppgett att man arbetar löpande med att göra personalen mer delaktig i genomförandeplaner och liknande, men anser redan nu att bemanningen är bra i jämförelse med andra kommuner i länet.

Nämnden har fram till den 15 oktober på sig att redovisa hur man ska åtgärda bristerna på boendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.