Alex Hansen vill se ett Sverige som är mer framåt när det gäller könsrelaterade problem. Foto: Privat

Alex är kvinna i en mans kropp: ”Väldigt nöjd som jag är”

Publicerad

Han, hon eller hen – det är normen som gäller. Alex Hansen gillar inte normer. Hon är en kvinna i en mans kropp och har inga planer på att operera sig.

Det var när 22-åriga Alex Hansen från Degerfors skulle börja ta hormoner för att genomgå könskorrigering som hon fattade ett annat beslut.

– Jag var på kliniken i Uppsala när jag insåg att allt skulle ändras i och med medicinerna och att jag faktiskt inte ville det, berättar hon. Jag kan väl vara kvinna utan bröst och vagina.

”Kliv av vid en annan station”

Frågor om könsdysfori, att inte känna sig hemma i sin kropp, slutar ofta i ett resonemang om operation och könskorrigering. Eller att ta tåget från en station till en annan, som Alex beskriver det.

– Idag är man antingen en han, hon eller möjligtvis hen. Men om man inte känner för det då? Man behöver faktiskt inte ändra allt, konstaterar hon. Man kan kliva av vid vilken station som helst, det vill jag gärna att unga ska veta.

Hon skulle gärna se att Sverige återigen blev mer framåt i könsrelaterade frågor.

– Den revolutionära tanken har långsamt tynat bort och har blivit utbyt med den enkla lösningen: Istället för att jobba mot ett könlöst samhälle så väljer vi vägen till det trekönade samhället där vi ”tillåts” att välja mellan tre pronomen.

Vill till Japan

Idag bor Alex med sin man i Degerfors och trots att uppväxten på den lilla orten innebar att både hon och hennes familj blev utsatta för trakasserier bor hon kvar. Idag lägger hon inte så stor vikt vid det andra tycker men drömmer ändå om att flytta därifrån, av helt andra skäl.

– Just nu utbildar jag mig till kock och min dröm är att flytta till Japan för att lära mig mer om deras mat och kultur. Det kommer inte att ske under nästa år men förhoppningsvis inom en inte allt för lång framtid.

Alex Hansens önskan inför 2018

– Att vi tar bättre hand om varandra i samhället och jobbar mer för varann istället för oss själva.

– Jag frågar mig själv om 2018 kan vara året som vi kan vända den genuspolitiska återvändsgränden och istället ha diskussioner om att bli världen första könlösa nation.

Vad är Publikfavoriter 2017?

SVT Örebro har valt ut tio personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i händelser under 2017 som fått stort genomslag.

Det kan röra sig om nyhetshändelser som pågått under längre tid eller bara en artikel.

Det alla har gemensamt är att de fått stor uppmärksamhet av dig som läst, ibland positiv ibland kritsk, i form av kommentarer, likes eller mail till redaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.