I klippet hör du Alexandra Causil och fler resenärers tankar om rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Kollektivtrafikchefen: ”Munskyddet ska vara på hela resan”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla som är födda 2004 och tidigare att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstider. – Det gäller från att man kliver på, hela resan och tills dess att man klivit av, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef Länstrafiken Örebro.

Fredrik Eliasson trycker på att det är resenärernas ansvar att skaffa munskydd. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar trafikbolagen att tillhandahålla munskydd till dem som inte haft möjlighet att ha med sig eget.

– Tills man har skaffat egna munskydd kan man få ett munskydd från länstrafiken för att klara resan man ska göra, säger Fredrik Eliasson.

Coronaviruset i Örebro län

Tillhandahåller munskydd i Örebro

Munskydd finns endast att hämta hos länstrafikens kundservice på resecentrum i Örebro.

Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef Länstrafiken Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

– Vi börjar så, det här är en åtgärd för att kunna värja sig i situationer där det uppstår trängsel och det är framförallt i stadstrafiken i Örebro de problemen finns. Men givetvis ska rekommendationerna följas i alla delar av länet, säger han.

Började när nyheten om munskydd kablades ut

Resenären Alexandra Causil har använt munskydd på bussen sedan mitten av december när Folkhälsomyndigheten informerade om den då kommande rekommendationen och har märkt av en ökad användning.

– Det är mer nu än tidigare men inte så många som jag trodde, säger Alexandra Causil.

Enligt rekommendationen ska munskydd användas mellan klockan 07.00 och 09.00 på morgonen och mellan 16.00 och 18.00 på eftermiddagen. De resenärer som ej bär munskydd kommer inte bli avhysta, eftersom det är en rekommendation, enligt Fredrik Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet