Foto: SVT

Alf drabbades av hudcancer – nu varnar han alla ungdomar

Publicerad

Alf Särnholm sökte läkare för att han hade besvär med klåda på armarna. Väl hos hudläkaren upptäcktes ett antal misstänkta fläckar, som visade sig vara malignt melanom. Nu vistas han aldrig i solen utan solfaktor 50.

– Det blev jättejättejobbigt, för ordet cancer blir man ju skräckslagen av. Och sen tänker man ”vad gör jag nu?”, ”hur ska jag bete mig?”.

Vid besöket hos hudläkaren fick Alf Särnholm en kalldusch, där det visade sig att tre-fyra fläckar kunde vara farliga.

– De skar bort två fläckar, tio centimeter på längden och 18 millimeter på djupet. De fick bort allt. Men jag har opererat bort fler fläckar sju gånger under de senaste två åren. Fyra av dem har visat malignt melanom.

Blev bränd som soldat

Alf själv tror att hans sjukdom kan ha att göra med att han blivit bränd av solen för många år sedan.

– Jag har utsatt mig för väldigt mycket sol, för jag har jobbat lite utomlands som FN-soldat, så det är nog från när jag brände upp mig och så kommer sjukdomen 15-20 år efteråt. Så jag vill ju verkligen varna alla ungdomar som ligger och solar och bränner sig väldigt hårt att det kan komma när man blir äldre.

– Då skulle man ju bli så brun som möjligt och man solade och brände sig och sen flagnade man och sen så var man ju på det igen och solade och solade, så man hade ju ingen aning om att det var farligt då.

Ändrat sitt beteende helt

De senaste åren har Alf Särnholm fått ändra en hel del av sitt beteende i solen.
– Nu får man ju tänka om helt och hållet, det är långarmat och solfaktor 50 som gäller. Jag har alltid keps och tar till och med en halsduk eller trasa eller vad som helst kring halsen om jag står i solen och jobbar på sommaren, även om det är 40 grader varmt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer