Enligt Alfa-kassans presskontakt Pelle Åkerlund anställer kassan mer personal för att möta det ökade trycket. Foto: Alfa-kassan / SVT

Alfa-kassan fortsätter nyanställa för att klara trycket

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som söker ersättning hos Alfa-kassan har ökat kraftigt under coronapandemin. För att klara av att handlägga alla ärenden har kassan utbildat och rekryterat ny personal.
– Under våren har vi anställt 66 personer. Vi är nu i färd med att anställa ännu fler, säger Pelle Åkerlund HR och kommunikationschef på Alfa-kassan.

Som SVT Nyheter Örebro tidigare berättat är det ett hårt tryck på landets a-kassor. Coronapandemin har lett till stigande arbetslöshet.

I de flesta fall får den som söker ersättning vänta mellan fyra till sex veckor innan pengarna betalas ut. Men hos Alfa-kassan är köerna längre.

När det gäller grundersättning är väntetiden 16 veckor, och för den som söker inkomstrelaterad ersättning är väntetiden 14 veckor. I normala fall tar det runt 8 veckor att få ersättning.

Alla värden är medianvärden.

Trycket på Alfa-kassan har varit hårt sedan i våras.

– Under våren sökte lika många ersättning som under hela förra året, säger HR- och kommunikationschefen Pelle Åkerlund.

”Sliter väldigt hårt på organisationen”

Vid årsskiftet hade Alfa-kassan cirka 115 anställda. För att klara av att handlägga alla ärenden fortsätter man att anställa och vidareutbilda befintlig personal till handläggare.

– Det är en jätteansträngning som sliter väldigt hårt på organisationen. Därför försöker vi stärka upp med fler medarbetare, säger Pelle Åkerlund.

Hur ser väntetiderna ut framöver?

– Min bedömning är att vi kommer se fortsatt långa genomströmningstider för Alfa-kassan, säger Pelle Åkerlund.

Alfa-kassan har drygt 152 000 anslutna medlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet