Adolfsbergsbor har haft älgar i sina trädgårdar sedan i våras. Foto: Zahra Rasouz / privat

Älgar skapar oro i Adolfsberg: ”Rädd att de bosätter sig här”

Uppdaterad
Publicerad

Villaträdgårdar i Adolfsberg i Örebro har blivit ett populärt tillhåll för älgar. Men boende i området uppskattar inte deras besök.

– Hur ska man skrämma dem? Jag är rädd att de bosätter sig här, säger Zahra Rasouz, som bor i området och nyligen haft två älgar som vilat på hennes gräsmatta.

Det var på tisdagen som Zahra filmade besöket då en älgko och hennes kalv käkade blad från hennes äppelträd. Men älgarna har synts till i området ända sedan i våras.

”Jag är rädd att de bosätter sig här” säger Zahra Rasouz. Foto: Zahra Rasouz / privat

– Jag är rädd faktiskt, man vet aldrig om man kan bli attackerad och jag kör jätteförsiktigt med bilen för de kan komma utspringande från någon trädgård och jag tittar alltid extra efter dem när jag har med barnbarnen, säger Zahra Rasouz.

Inget beslut om skyddsjakt – ännu

Radio Örebro och Nerikes Allehanda har tidigare rapporterat om problemet med älgarna och att ingen myndighet tagit tag i problemet. Men nu är ansvarsfrågan utredd.

På Länsstyrelsen i Örebro förklarar viltvårdshandläggaren Caroline Lundmark att myndigheten inte fattar beslut om skyddjakt inom tätbebyggt området, utan att det är polisens uppgift. När SVT Nyheter Örebro ringer polisen i Örebro så bekräftar Roberto Eid Forest att det är de som har hand om ärendet, men det är inte en enkel fråga.

– Det här är ju ett problem som pågått sedan i våras och det har inte varit helt tydligt vem som äger frågan om skyddsjakt. Om det är ett akut läge där det är fara för liv så är det självklart vi, men det här är inte akut, säger Roberto Eid Forest, lokalområdespolis i Örebro.

Avlivning inte första steget

Enligt honom har det blivit färre samtal till polisen om älgarna de senaste veckorna och polisen behöver ha konkreta händelser att gå på.

– Har älgen gjort utfall? I vilka situationer? Vilka risker finns det? Jag förstår så klart oron, men vi behöver hålla oss till lagstiftningen och avlivning är inte första steget i det här läget. Vi behöver veta vad som gjorts för att få iväg dem och vilken risk de utgör för dem som bor där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.