Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Älgjakten startar – så här ska du tänka om du ska ge dig ut i skogen Foto: TT Bild

Älgjakten startar – så här ska du som inte är jägare tänka om du ska ut i skogen

Publicerad

På måndagen startade älgjakten i Örebro län. I år får cirka 2 000 älgar fällas, och det är främst de två närmsta veckorna som jakten bedrivs. Vi frågade Länsstyrelsen om hur man ska tänka som privatperson när man ger sig ut i skogen under jaktperioden.

Man har rätt att röra sig i skogen under tiden det bedrivs älgjakt. Men det finns ett par saker man kan tänka på, för att inte störa jakten. Det finns också tecken att vara uppmärksam på.

– Om det står mycket bilar parkerade på ett ställe när man kört eller cyklat ut till skogen kan det vara ett tecken på att jakt kommer bedrivas på det området. Då kan det vara bra att undvika att gå ut i skogen just där, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Färgstarka kläder

En sak man kan ha i åtanke är att klä sig så att man syns. I färgstarka kläder, eller med reflexväst.

– Och om man stöter på en jägare kan det vara bra att ge sig tillkänna och kanske avlägsna sig lite från området så man inte stör jakten.

De två första veckorna från idag, måndag, är det period där jakt bedrivs i högst grad, och det är framförallt nu man kan stöta ihop med jaktlag i skogen. Och mycket handlar om ren respekt för varandra i skogen.

– Den som jagar ska visa hänsyn till andra människor som finns i området. Den som jagar ska inte avhysa folk från platsen, men man ska kunna respektera varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer