Foto: TT /SVT

Alla kommuner i landet ska erbjuda omval för Falubor

Uppdaterad
Publicerad

Laxå kommun ligger 23 mil från Falun. Men om en person som är skriven i Falun skulle vilja rösta i Laxå före valdagen så kommer den nu få möjlighet till det. Det ska nämligen gå att förtidsrösta i Sveriges samtliga kommuner till omvalet till kommunfullmäktige i Falun.

Anna Eriksson som är kommunsekreterare på Laxå kommun visar upp kommunens valförråd där valsedlar och annan utrustning finns lagrad.

– Här förvarar vi allt valmaterial mellan valen, ordnat och inlåst, berättar Anna Eriksson.

I receptionen i kommunhuset i Laxå kommun kommer de som är skrivna i Falun kunna komma och förtidsrösta den 2 april. 

Och det här gäller inte bara Laxå – det ska gå att förtidsrösta i Sveriges samtliga kommuner till kommunalvalet i Falun. Det är en ny bestämmelse.

Valsedlar finns sparade

Förutom att kommunerna ska hålla öppet för allmänheten och ha personal på plats så blir det inte så mycket extraarbete. I Laxå och i många andra kommuner så finns det valsedlar kvar sedan förra valet som går att plocka fram igen.

Anna Eriksson känner inte själv någon i kommunen som är skriven i Falun.

Hur många tror du kommer hit och röstar?

– Jag tror tyvärr det är ganska få, eller inga alls kanske, för vi ligger väldigt långt ifrån, säger Anna Eriksson som är kommunsekreterare på Laxå kommun. 

– Det är väl möjligtvis om det är någon som åker förbi på vägen. Men vi ordnar det så att det ska vara tillgängligt för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.