Karlskoga- och Degerforspolitiker samlades i dag och alla partier är överens om att behålla förlossningsavdelningen. Foto: SVT

Alla partier överens om att behålla förlossningsavdelningen – ”Det är upp till kamp nu”

Uppdaterad
Publicerad

En fråga enar just nu alla politiska partier i Karlskoga och Degerfors, och det är den om förlossningsavdelningens vara eller icke vara.

– Det är upp till kamp nu, vi ger oss inte, säger kommunalrådet Anneli Bramvehl (M).

Reaktionerna på att förlossningsavdelningen i Karlskoga ska läggas ner är snarlika, oberoende av vem man frågar. ”Synd”, ”fruktansvärt” och ”förjävligt” är några av de svar vi får.

Samma känsla återfinns i de politiska korridorerna. Där har samtliga partier i Karlskoga och Degerfors kommun nu enats i frågan. Kämparglöden för att strida för att behålla avdelningen har tänts.

BB i Karlskoga

Starka känslor

– Vi är upprörda och besvikna. Besvikna över hur det har gått till och väldigt upprörda över att man inte ser någon anledning till att utreda hur man kan behålla förlossningsvården, säger Anneli Bramvehl (M).

Peter Pedersen (V) sa under ett möte på fredagen att han hoppades på ”politisk samling och folklig resning”, och att alla partierna kunde samlas i frågan. En gemensam farhåga är också att nedläggningen av förlossningsavdelningen bara är början.

– Det betyder allt för vårt lasaretts framtid. Vi ser en stor risk att det här är spiken i kistan för vårt lasarett på lång sikt, säger Anneli Bramvehl (M).

Inte en kommunpolitisk fråga

Samtidigt ligger vårdfrågor inte på kommunpolitikernas bord.

– Vi försöker trycka uppåt i ledet till våra regionpolitiker. Vi vill gärna ha en nära förlossningsavdelning. Och det här rör ju inte bara Karlskoga och Degerfors utan även Hällefors, Filipstad och Laxå ockå, säger Patrik Renberg (S), kommunfullmäktiges ordförande i Degerfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet