Jonas överlevde olyckan mot alla odds. Foto: Christian Vargahed /Cathrine Gustavsson/SVT

”Alla trodde jag var död” – Jonas klev oskadd ur bilvraket

Kvällsturen med fruns nya sportbil blev ödesdiger. Jonas Larsson från Kumla krockade med en traktor och räddningspersonalen förstår inte att han överlevde olyckan.
– Både ambulanspersonalen och polisen sa att de aldrig sett något liknande. De förstod inte hur jag kunde överleva.

Jonas Larsson hade lånat sin frus nya sportbil för att ta en kvällstur när olyckan var framme. Han skulle enbart korsa väg 529 innan han var hemma igen.

– Jag stannade till i korsningen som man ska, jag förstod sen aldrig vad som hände. Det small till något fruktansvärt och jag höll händerna över huvudet. När jag tittade upp hade jag en traktor enbart några centimeter ovanför mig, säger han.

TV: Här gör traktorn mos av sportbilen

Kanske bländad

När Jonas tittar på bilderna från olycksplatsen kan han själv inte förstå att han lever.

– Här borde jag vara mosad. Hade traktorns däck kommit lite längre åt andra hållet, hade det gått rakt över mig. Eller om traktorn kommit lite längre över mig, då hade underredet tagit med mitt huvud.

Han minns att han precis innan korsningen mötte en annan bil, som hade helljuset på. Kanske var det på grund av att han blev bländad som han inte såg traktorn.

– Jag gillar att köra bil, jag har kört motorcykel och kört bil fort på bana. Och så händer det här när man kör i 20 kilometer i timmen, säger Jonas Larsson.

Inga allvarliga skador

Traktorn som hade två släp fullastade med säd uppfattade att Jonas och bilen stod stilla i korsningen och hann aldrig bromsa. Istället körde traktorn över motorhuven och slet av taket innan den stannade rakt över förarplatsen där Jonas satt.

– När jag ligger där skriker jag att han ska stå still. Om han skulle rullat bakåt hade han krossat mig.

Kröp ur bilen

Han minns hur han höll upp händerna för att skydda sitt ansikte. Det räddade hans händer och gjorde att de inte fastnade på ratten. Däremot satt fötterna fast i skorna, men han lyckades lirka loss dem. När han tittade bakåt såg han en liten öppning i bakrutan. Genom den lyckades han krypa ut.

– Det kom folk från alla håll och innan de såg mig komma ur bilen, trodde alla att jag var död. Jag satte mig på bakskärmen och chauffören till traktorn sopade bort glassplitter så jag kunde gå bort från bilen mot gräsmattan.

Ambulanspersonalen kunde konstatera att han klarat sig utan några allvarliga skador.

– Det känns som att jag har gått en boxningsmatch i tio ronder. Jag har ont i bröstet, armarna men har inte brutit något.

Köpte bilen till sin fru

Bilen, en Subaru BRZ, hade Jonas köpt i början av augusti som en present till sin fru.

Theres nya bil totalförstördes men hennes man hade änglavakt och klarade sig utan allvarliga skador. Foto: SVT / Cathrine Gustafsson

Frun Theres Wikdahl Larsson fick ett telefonsamtal från sin man, där han berättade att han varit med om en olycka. Hon tog sig snabbt ner till platsen och kom dit strax efter ambulansen. Först då förstod hon hur allvarligt det kunnat sluta.

– Jag är oerhört glad att han lever. Bilen spelar ju absolut ingen roll när något sånt här händer, säger hon.

Åkte ensam – räddade dottern

Jonas Larsson brukar rätt ofta ta en liten kvällstur i bil, när han inte har något annat för sig. I nio fall av tio brukar även den 17-åriga dottern hänga med.

– Men denna gång bestämde jag mig för att åka själv, så jag frågade henne aldrig. Det kan ha räddat hennes liv. När räddningstjänsten kom till platsen frågade de mig flera gånger om det varit någon mer med i bilen, säger Jonas Larsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer