Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnafödandet sjunker i landet – och Örebro län följer trenden. I Klippet berättar SVT:s reporter hur det har sett ut i  några av länets kommuner som sticker ut. Foto: TT/SVT

SCB: Allt färre barn föds i Örebro län

Publicerad

Barnafödandet i landet är det lägsta sedan 2006. Det visar SCB:s senaste statistik. Örebro län följer samma trend och lägst barnafödande i länet är det i Degerfors medan Hallsberg och Hällefors toppar listan över antalet nyfödda per kvinna i länet.

Totalt håller sig Örebro län på samma snitt som resten av landet, alltså 1,7 barn per kvinna. 2010 låg samma siffra på 2,0 barn per kvinna.

– Forskningen har inget svar på varför barnafödandet går ned, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är svårt att förutspå, säger Viktor Miranda, demograf på SCB i ett pressmeddelande.

1999 var barnafödandet det lägsta någonsin i Sverige. Då föddes 1,5 barn per kvinna. Under 2000-talet skedde en uppgång, men från 2010 har barnafödandet alltså minskat.

I klippet berättar SVT:s reporter hur det har sett ut i  några av länets kommuner som sticker ut.

Hallsberg 2,2

Hällefors 2,2

Ljusnarsberg 2,1

Karlskoga 2,0

Lindesberg 1,9

Lekeberg 1,9

Askersund 1,8

Laxå 1,8

Nora 1,7

Örebro 1,6

Kumla 1,6

Degerfors 1,4

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.