Allt fler tjejer tränar bågskytte

Publicerad

Filmer som Hunger Games och Modig har gett bågskytte nytt liv. I dag växer bågskytteklubbarna så det knakar och nästan hälften av de nya medlemmarna är tjejer– så även i Hallsberg.

Järnvägens bågskytteförening har fler kvinnliga medlemmar än någonsin i klubbens historia, drygt 40 procent. Det ökade intresset beror mycket på att bågskytte syns mer och mer i filmer, tror Anders Fredriksson, ordförande i Järnvägens BF.

– Det skapas intresse kring Hollywoodfilmer. Man kommer hit och sen fastnar man för sporten och tycker att det är kul att umgås med andra tjejer och killar, säger han.

Filmer inspirerar

Huvudkaraktären Katniss Everdeen från den populära amerikanska filmserien The Hunger Games har inspirerat många tjejer att börja med bågskytte. Så var det även för kompisarna Therese Lundvall och Emy Eriksson.

Båda går nu på grundkursen och har redan lärt sig tekniken. Koncentration och mental styrka är de avgörande faktorerna för att skjuta ett bra skott tycker tjejerna.

– Man kan ha en dålig dag då kan man komma hit och bli av med all ilska. Det är rätt så skönt, säger Emy Eriksson.

”Bara ha kul”

Även om tjejerna började för att de var intresserad av en film så stannade de kvar i klubben av en annan anledning.

– Man kan komma hit och skaka av all den jobbiga och bara ha kul och göra vad man vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer