Foto: TT Nyhetsbyrån

Allt fler vobbar i vabruari

Publicerad

Fackföreningen Unionens undersökning visar att fyra av tio tjänstemän ofta eller alltid jobbar samtidigt som de är hemma med sjukt barn. Smatidigt önskar var tredje att de skulle slippa det.

Att vobba, det vill säga vara hemma och vårda barn och samtidigt jobba hemifrån, är enligt Unionens förbundsordförande Martin Linder ytterliger ett tecken på det pressade arbetslivet.

– För vissa fungerar det bra, konstaterar han, för andra sämre.

De vanligaste orsakerna till att man väljer att vobba är för att hinna med sina arbetsuppgifter eller att man inte har någon att lämna över sina arbetsuppgifter till.

Det är också vanligt att chefer vobbar.

– Det måste finnas alternativ till att jobba samtidigt som man är hemma med sina sjuka barn. Utgångspunkten måste vara att det är barnets behov som ska väga tyngst i valet mellan att vabba eller vobba, inte arbetsplatsens, säger Martin Linder.

Februari är statistiskt sett den månad då de flesta är hemma för att vårda sjuka barn, eller vabba. Därav benämningen ”vabruari”.

Om undersökningen

  • Drygt hälften av cheferna svarar ofta eller alltid jämfört med 35 procent av de som inte är chefer.
  • 43 procent känner att de måste jobba när de är hemma med sina sjuka barn för att slippa en hög arbetsbelastning efteråt.
  • Det är dock bara 13 procent som upplever det som ett krav från arbetsgivaren.
  • Något fler kvinnor och chefer upplever vobbandet som ett krav.
  • Att vabba är att vara hemma med sjukt barn – Vård Av Barn.
  • Vobba innebär att du jobbar hemifrån samtidigt som du är hemma för vård av sjukt barn, med bibehållen lön från arbetsgivaren för hela eller delar av dagen.
  • Om du vabbar och får ersättning från Försäkringskassan får du enligt reglerna inte jobba samtidigt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.