Foto: Isabell Höjman / TT

Ambulans i Frövi ska ge snabbare hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Fler svårt sjuka patienter ska få hjälp snabbare. Det hoppas Region Örebro län uppnå genom att placera en ambulans i Frövi under tre månader.

Enligt Andreas Norling, ambulanschef på Lindesbergs lasarett, finns det sedan hösten 2017 ett politiskt mål i Region Örebro län om att nå 90 procent av de allra svårast sjuka inom 20 minuter. Men verkligheten ser annorlunda ut när det gäller de så kallade prio 1-larmen i Närsjukvårdsområde norr.

– Inom Lindesbergs kommun ligger vi på drygt 60 procent. När vi har analyserat ser vi att Fellingsbro ligger runt fem procent. Vi når fram i fem av hundra fall inom 20 minuter och under det i många perioder, säger Andreas Norling.

Räddningstjänsten stöttar

I dag har regionen ett utökat avtal med räddningstjänsten, som handlar om att de åker ut och bidrar med lättare sjukvårdsinsatser, berättar Andreas Norling. Nu har en arbetsgrupp tagit fram en modell som ska prövas med hopp om att förbättra tillgängligheten.

Under tre månader på vardagarna ska en ambulans vara placerad på dagtid i Frövi. Projektet drar igång på måndag.

– Det är inte okej att tillgängligheten är så mycket lägre i det här området. Medborgarna i Fellingsbro och Frövi förtjänar trygghet precis som alla andra. Vi hoppas få evidens och statistiskt underlag för att kunna visa att den här ambulansen gör skillnad och nytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.