– Jag skulle vilja ha en cateringfirma och laga italiensk mat, eftersom jag är italienare, säger Amy Allegrini Hobson. Foto: SVT

Amys bakföretag gav mersmak

Uppdaterad
Publicerad

Hon brinner för att baka, och drömmer om en egen cateringfirma. För Amy Allegrini Hobson var det givet att sommarjobba med ett eget företag.

Under de två senaste somrarna har Kumla kommun erbjudit ungdomar möjligheten att vara sommarlovsföretagare som feriepraktik.

En som tog chansen i somras var 17-åriga Amy Allegrini Hobson. Hon har bakat så länge hon kan minnas, och efter en del funderande kom hon på att hon skulle erbjuda hembakat med direktleverans.

”Mina bästa tips”

Det tog lite tid innan hon kom igång med sommarlovsföretaget, bland annat eftersom det krävdes intyg om att hon fick stå hemma och baka, för att sedan sälja.

Amy har tidigare tävlat i bakning. För tre år sedan vann hon ett kladdkaksrace, och det receptet är fortfarande hennes eget favoritrecept.

– Mina bästa tips är att man ska baka med kärlek och också tänka på att det ska se fint ut, för man äter ju även med ögat, säger Amy Allegrini Hobson.

Drömmer om italiensk mat

Nu går Amy andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Virginska gymnasiet i Örebro. Och hon kan mycket väl tänka sig att bli egenföretagare, men inte inom bakning utan med att laga mat.

– Jag skulle vilja ha en cateringfirma och laga italiensk mat, eftersom jag är italienare, säger Amy Allegrini Hobson.

Recept: Amys kladdkaka

100 gr smör

2 ägg

1,5 dl farinsocker

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 krm salt

Topping:

2 dl vispgrädde, vispad

2 bananer i skivor

1,5 dl små maränger

strössel

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, (ca 24 cm i diameter).

Smält smöret, låt svalna. Rör ihop ägg och socker – vispa inte. Blanda ner de torra ingredienserna. Rör ner smöret. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna. Garnera med toppingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.