Smörbakad gös och sommargrönsaker är bidraget som gjorde att Anders tog sig in i tävlingen. Foto: Anna kvarnström/privat

Anders tog sig till final i Årets kock

Uppdaterad
Publicerad

Anders Johnsson har gått hela vägen till final i tävlingen Årets kock 2018. Kocken, som är bosatt i Slyte utanför Örebro, laddar nu för fullt inför den avgörande tävlingen i slutet av september.

När vi når Anders Johnsson på torsdagen är han på sitt jobb i en restaurang i Örebro. Han är något trött efter två intensiva tävlingsdagar i Stockholm, men samtidigt glad.

– Det känns jätteroligt att få tävla mot de andra superduktiga kockarna som gått vidare.  Det är tajt men nu går vi för guld.

Momenten i kvaltävlingen bestod bland annat av ett teoriprov och ett prov gällande råvarukunskap. 

– Man skulle namnge 25 råvaror på tio minuter, berättar Anders.

Spännande och nervöst

De 32 deltagarna skulle även genomföra ett hantverksprov genom att filéa en fisk. De tillagade också en maträtt av råvaror som komponerats ihop i en hemlig korg. Sex portioner regnbåge, färskpotatis och vit sparris. Allt inom loppet av max två timmar och femton minuter.

Den sista dagen fick deltagarna veta hur många poäng de kammat hem i de olika tävlingarna. Efter det nåddes Anders av beskedet att han nu är en av åtta finalister som i slutet av september ska göra upp om att bli Årets kock.

– Det var jäkligt spännande och nervöst men skönt att de ropade upp mitt namn och att jag var klar för final.

Anders tre favoriter till midsommarbuffén

1. Matjesill med brynt smör.

Bryn smöret tills det börjar lukta karamelliserat. Sedan tar man en vanlig god matjesill och slår smöret över tallriken.

2. Färskpotatis

Koka med mycket dill och mycket salt.

3. Jordgubbar

Svenska och nyskördade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.