När vi når Anders Johnsson på torsdagen är han på sitt jobb i en restaurang i Örebro. Han är något trött efter två intensiva tävlingsdagar i Stockholm, men samtidigt glad.
– Det känns jätteroligt att få tävla mot de andra superduktiga kockarna som gått vidare. Det är tajt men nu går vi för guld.
Momenten i kvaltävlingen bestod bland annat av ett teoriprov och ett prov gällande råvarukunskap.
– Man skulle namnge 25 råvaror på tio minuter, berättar Anders.
Spännande och nervöst
De 32 deltagarna skulle även genomföra ett hantverksprov genom att filéa en fisk. De tillagade också en maträtt av råvaror som komponerats ihop i en hemlig korg. Sex portioner regnbåge, färskpotatis och vit sparris. Allt inom loppet av max två timmar och femton minuter.
Den sista dagen fick deltagarna veta hur många poäng de kammat hem i de olika tävlingarna. Efter det nåddes Anders av beskedet att han nu är en av åtta finalister som i slutet av september ska göra upp om att bli Årets kock.
– Det var jäkligt spännande och nervöst men skönt att de ropade upp mitt namn och att jag var klar för final.