Under måndagen fick de första patienterna i länet sin andra dos av coronavaccinet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Andra vaccindosen utdelad på äldreboenden i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen fick de patienter på Örebro kommuns äldreboenden som var först ut med att få coronavaccinet sin andra injektion. Men alla väljer inte att vaccinera sig.

De första personerna att vaccineras i Örebro län var boende på Karlslundsgården, Adolfsbergshemmet, Elgströmska huset, Lindhultsgården och Södermalmshemmet.

De fick sin första spruta redan i mellandagarna den 27 december.

”Känns väldigt skönt”

På måndagen var det dags för den andra sprutan vilket innebär att de personerna nu kommer att ha ett fullgott skydd mot coronaviruset.

– Det känns väldigt skönt, säger förvaltningschef Annika Roman. Vi räknar med att vara färdiga med vaccinationen på våra äldreboenden den här veckan.

Ett erbjudande – inte ett tvång

Men alla kommer inte att vara vaccinerade. Dels finns det de som inte kan ta sprutan, dels finns det de som inte vill.

– Man måste komma ihåg att vaccineringen är ett erbjudande, inte ett tvång. Men hittills är det få som har tackat nej. Men det innebär också att vi inte kommer att lätta på besöksreglerna till våra äldreboenden inledningsvis.

Vaccinering för personalen har påbörjats

Inom hemvården pågår fortfarande den första omgången vaccinering och för personalen blev det dags för den första sprutan förra veckan.

– Vi ser gärna att så många som möjligt vaccinerar sig såklart, säger Annika Roman, och hittills ser det ut att gå bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet