Andreas visar var det brann i skogen. Foto: SVT

Andreas släckte den anlagda skogsbranden – hyllas av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Andreas och vännen Eriks weekendresa fick ett abrupt slut. På väg hem från flygplatsen fick de syn på höga eldslågor intill vägen och kunde förhindra en misstänkt anlagd skogsbrand.

– Det var en ren tillfällighet att vi passerade området vid just den tidpunkten, säger Andreas.

Under natten till måndagen misstänks någon eller några av okänd anledning ha tänt eld på ett skogsområde i anslutning till väg 744 i norra Örebro.

– När vi åkte förbi såg vi en bil fly från platsen. Vi körde efter, men det gick så fort så vi hann inte med, säger Andreas Nilsson.

Skogsbränder – Örebro län

– Vi bestämde oss då för att åka till min kompis som bor i närheten och hämta två pulversläckare, säger han.

Hyllas av polisen

Polisen utreder händelsen som mordbrand och menar att det hela hade kunnat sluta med en större skogsbrand om det inte vore för allmänhetens rådiga insatser.

– Det var väldigt bra agerat av de här personerna, inte minst med tanke på den torka som råder just nu, konstaterar Jan-Åke Sjöström på polisen.

”Känns olustigt”

Andreas lyckades släcka elden tillsammans med sin kamrat, vilket gjorde att räddningstjänsten bara behövde eftersläcka när de kom till platsen.

– Det känns olustigt att branden ska vara anlagd. Hade det inte kommit någon inom en halvtimme hade det nog blivit en utvecklad brand, säger Andreas Nilsson.

Polisen hittade en flaska med brännbart medel på platsen. Denna ska nu analyseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet