Foto: Johannes Weckström /SVT

Tidigare anställd på ungdomshem döms för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En man som var anställd på ett ungdomshem i Örebro län har dömts till ett års fängelse för att ha våldtagit en ung kvinna som var placerad på hemmet.

Den 35-åriga mannen var behandlingsassistent på ungdomshemmet och, enligt domen, har han vid upprepade tillfällen under våren 2020 våldtagit den unga kvinnan, som var i beroendeställning till mannen.

Enligt tingsrättens bedömning står det klart att den sexuella relationen varit både frivillig och ömsesidig och var att betrakta som en kärleksrelation. Men det faktum att kvinnan befann sig på en låst avdelning där mannen var behandlingsassistent gör att rätten anser att mannen måste ha förstått att han hade ett övertag och att det hela inte var helt frivilligt.  

Nekar till brott

Mannen har nekat till brott, men Örebro tingsrätt finner det styrkt att 35-åringen begått gärningarna och att han allvarligt missbrukat sin ställning. Tingsrätten dömer mannen till ett års fängelse för våldtäkt.

Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på cirka 200 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.