Foto: SVT/TT

Ansvarig politiker uppmanar till samtal

Uppdaterad
Publicerad

Flera förskollärare som SVT varit i kontakt med är rädda för att straffas av kommunen om de framför sin kritik öppet. Nu säger förskolenämndens ordförande Marie Magnusson (KD) att hon vill se en öppen diskussion.

Förskollärare på flera håll i Örebro kommun upplever att de är hårt ansatta med för stora barngrupper och för låga löner. Trots det säger flera pedagoger som SVT Örebro varit i kontakt med att de inte vill framföra sin kritik öppet- av rädsla. Nu säger förskolenämndens ordförande Marie Magnusson att det är viktigt att förskolärarna är öppna och berättar om sin arbetssituation.

– Det hjälper både mig i mitt arbete och politiken att man har samtal och är förtrolig och öppen, säger hon.

Ingen anledning till oro

Flera är oroliga för att kritiken ska påverka deras lön negativt.

– Man kan inte få avdrag på lönen för att man berättar hur arbetssituationen ser ut. Sen beror det kanske lite på hur man gör det, men jag tycker att facket och lärarförbundet har varit jättebra när vi har haft samtal, säger Marie Magnusson.

Arbete har gett resultat

Enligt henne arbetar politikerna aktivt för att få ner barngrupperna i kommunens förskolor. Ett arbete hon menar gett resultat på bara två år.

– Förut låg vi ungefär på 17 barn per grupp och nu är snittet 15,4 så vi har fått ner snittet på bara två år, säger Marie Magnusson.

Barngrupper tas upp i budget

Budgeten inför nästa år är nu klar och i den nämns även barngrupperna i kommunens förskolor.

– Men vi har inte satt någon siffra eftersom det beror på olika saker som personaltäthet och barngruppernas sammansättning, men det står väldigt tydligt i budgeten att vi ska fortsätta minska barngrupperna och det är för att signalen ska vara tydlig. Vi jobbar med den frågan hela tiden, säger Marie Magnusson.

Några som däremot satt en siffra för hur stora barngrupperna ska vara i sin budget är Moderaterna.

– Alla partier säger att de vill ha mindre barngrupper, men ingen annan preciserar en gräns. Vi har i vår budget ett uttalat mål om att barngrupperna ska följa Skolverkets rekommendation om max 15 barn per grupp, säger Maria Haglund (M) oppositionsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet