Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Kriminalvårdens regionchef, Fia Lundbäck, utredningen. Enligt henne kan det bli aktuellt att gå vidare med en polisanmälan. Foto: SVT

Ansvariga på fängelse anklagas för korruption: ”Synnerligen olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdschefen, chefstödet som var hans högra hand och ett vakthavande befäl på en anstalt i Örebro län anklagas för korruption, olovlig frånvaro och kränkande behandling av kollegor. Det visar en internutredning från Kriminalvården.

Under våren framkom att Kriminalvårdschefen och hans chefsstöd ska ha agerat olämpligt. En internutredning har nu utrett anklagelserna.

I utredningen beskrivs hur de genom hot om uppsägning, eller inte godkänna semester, spridit skräck bland medarbetare. ”Utredarna har sällan sett en så utbredd rädsla”, är en av slutsatserna.

Köpte robotgräsklippare

Utredningen konstaterar att chefen brutit mot myndighetens policy för upphandling- och korruptionsförebyggande arbete i samband med inköp av robotgräsklippare och airbag-cykelhjälmar.

Bland annat ska han ha köpt två robotgräsklippare åt Kriminalvården på sin hemort, med installation. Samtidigt saknas en gräsklippare på anstalten, där övriga inhandlats online och installerats av en lokal firma.

Utredarna påpekar att chefen agerat olämpligt eftersom ingen upphandling gjorts och för att han gjort inköp där han även handlar privat. Var den robotgräsklippare som saknas på anstalten tagit vägen är inte utrett.

Gick på hockey på arbetstid

Chefsstödet har varit olovligt frånvarande vid ett tillfälle och flera gånger struntat i att stämpla in och ut, konstaterar utredningen. Enligt kollegor syns personen sällan till, det ska vara mer eller mindre känt att han spelar golf på arbetstid en dag i veckan, något han själv förnekar.

Han ska även ha tvingat en anställd till övertid för att täcka upp för honom och det vakthavande befälet medan de gick på hockeymatch. Det vakthavande befälet har flera gånger haft olovlig frånvaro i samband med hockeymatcher, slår utredningen fast.

Hotellnatt bröt mot policy

Chefen och chefstödet ska även ha bott på hotell på samma ort som arbetsplatsen, vilket strider mot myndighetens resepolicy. De båda har förklarat att man hade planeringsdag på hotellet, men att det hela drog ut på tiden och därför valde de att bo kvar. En av dem bor sju kilometer från hotellet. Hotellnatten bokades inte samma dag, som de båda hävdar, utan dagen före.

Två av de tre personer som utretts har tagits ur tjänst i väntan på Kriminalvårdens beslut om åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.