Högsta halterna av antibiotikaresistenta bakterier hittades i avloppsvattnet från USÖ. Foto: Peter Comstedt/SVT

Antibiotikaresistenta bakterier hittade i avloppsvatten i Svartån

Uppdaterad
Publicerad

Örebroforskare har hittat antibiotikaresistenta bakterier både i avloppsvattnet i Örebro och i Svartån, det skriver Örebro universitet i ett pressmeddelande. Bakterierna är inte bara resistenta mot gamla antibiotika utan även mot nya – alltså mot de antibiotika som används för att bekämpa multiresistenta bakterier.

På sex olika platser har forskarna tagit vattenprover i Örebro kommun. Det handlar om såväl platser utanför reningsverket som avloppsvatten från hushåll och Universitetssjukhuset.

Forskarna fokuserar i första hand inte på bakterierna utan på deras gener. Specifikt de gener som skyddar bakterier mot antibiotika.

– Vi har alltså undersökt om gener som gör bakterier resistenta mot antibiotika finns i vattnet, säger Jana Jass, professor i biologi vid Örebro universitet.

Tar sig igenom reningsverket

De allra flesta bakterierna med antibiotikaresistenta gener hittade forskarna i sjukhusets avloppsvatten. Näst högsta var i det samlade avloppsvattnet från sjukhuset och från hushåll i Örebro.

– Det var inte förvånande att de var många utan just typen av gener vi hittade. Dessutom tar sig dessa genom reningsverket eftersom vi hittar dem i prover från Svartån, berättar Faisal Ahmad Khan, doktorand vid Örebro universitet.

Faisal Ahmad Khan och Jana Jass, forskare på Örebro Universitet. Foto: Örebro Universitet

Låga halter uppströms

Men det finns också positiva upptäckter i forskningen. Proverna från Hemfjärden i Hjälmaren är inte helt – men nästan – rena.

– Det är däremot låga halter uppströms i Svartån och längre ut i sjön kan vi inte hitta dem. Det är goda nyheter. Antingen finns det så få att vi inte hittar dem eller så har bakterierna som hade de antibiotikaresistenta generna dött, säger Jana Jass.

Fortsätter att ta prover

Örebroforskarna anser att det är viktigt att kartlägga hur det ser ut i vår utomhusmiljö men påpekar att vi i Sverige generellt har låga nivåer. Multiresistenta bakterier är betydligt vanligare i södra och östra Europa. Över 25 000 människor i Europa dör varje år på grund av infektioner orsakade av multiresistenta bakterier.

– Vi kommer fortsätta ta prover. Dessutom undersöker vi vad klimatförändringarna kan innebära för bakterierna i ett projekt där vi jämför Sverige med andra länder som Indien och Etiopien, säger Jana Jass.

Här kan man bada

Och för den som undrar så går det bra att bada i Hjälmaren i sommar.

– Jag skulle inte rekommendera att bada precis utanför reningsverket – men i Hjälmaren är det ingen fara, avslutar Jana Jass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.