Hör Erica, Nike och Diegos tankar inför resan till Tyskland. Foto: Malin Gotlin/SVT

Corona stoppade deras utlandspraktik – nu blir resan äntligen av

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin satte stopp för jobbpraktiken i våras. Men nu är det äntligen dags – på måndagen flyger fem unga vuxna till Pforzheim i Tyskland för utlandspraktik. Under den två månader långa praktiken ska deltagarna, unga vuxna med funktionsnedsättning prova på yrkeslivet.

Utlandspraktiken riktar sig till personer med någon form av funktionsnedsättning, konstaterad eller misstänkt, och praktiken är en del i att komma närmare ett jobb eller utbildning.

De fem deltagarna är från olika kommuner i Örebro län och de har fått förberedande utbildning i flera månader genom träffar på Activa i Örebro.

Coronaviruset i Örebro län

– Första dagen här så höll jag på att börja gråta, jag var så nervös. Men nu känns det nästan naturligt att komma hit, säger Erica.

Bor enskilt

Praktiken för det här gänget blir lite annorlunda mot tidigare år. De kommer att bo en och en i små lägenheter, istället för i grupp, och de måste använda munskydd och hålla avstånd.

– Det är inget problem för mig, säger Diego Cornejo.

Starta klippet för att höra deltagarna berätta mer om resan och varför de gör den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet