Ge bort dina äpplen på festival

Uppdaterad
Publicerad

Den som har äpplen i överflöd i sin trädgård kan på söndag ge bort eller förädla sin skörd. Då arrangeras Äppelfestivalen i Örebro.

Förra årets festival fick ställas in på grund av för dålig skörd, men i år är det snarare ett överflöd av äpplen.

– Det är jätteroligt att vi kunde få till det i år istället, säger Therese Aremyr, kommunekolog på Örebro kommun.

Festivalen äger rum vid Naturens hus och vid Alnängarnas koloniområde. Där kommer bland annat att finnas en äppelutställning med trädgårdsexperter som försöker ge svar på vilka sorter som växer hemma i trädgården. Ett mobilt musteri finns också på plats.

Äpplen ska bli konst

Nytt för i år är att besökarna kan bidra till en stor äppeltavla vid Naturens hus. En träram ska fyllas med äpplen i olika färger och bilda ett konstverk.

– Det blir spännande att se om folk tar med sig äpplen så att det blir en fin tavla där, säger Therese Aremyr.

Något intresse för att sälja äpplen på festivalen har det inte varit i år, men möjligheten att skänka bort äpplen finns fortfarande.

Trötta på äpplen?

– Det är nog många villaägare som är trötta på äpplen. Men de som bor i lägenhet blir kanske jätteglada om de kan få ta med sig en påse äpplen hem.

Och det går bra att dyka upp på söndag med även annat än äpplen.

– Det är bara att ta med sig om man vill skänka bort. All frukt och grönt som man själv inte har användning för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.