Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till höger lär Studieförbundet Vuxenskola i Skåne ut grunderna i politik, undervisning som Pernilla Löfquist Wedin (vänster) har utfört i länet. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT / SVT arkiv

De ska öka valdeltagandet bland intellektuellt funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning är betydligt lägre än övriga befolkningens, något Studieförbundet vuxenskolan nu arbetat med att förändra inför årets val.

– Ofta går det för fort och det är mycket ord som målgruppen inte förstår, säger Pernilla Löfquist Wedin.

Det var först 1989 som personer med intellektuell funktionsnedsättning myndighetsförklarades i Sverige, innan dess hade de ingen möjlighet att rösta.

I valet 2006 röstade endast fyra av tio personer med intellektuell funktionsnedsättning, vilket är SCB:s senaste undersökning av målgruppens valdeltagande. Ett resultat som kan jämföras med hela Sveriges valdeltagande på drygt 87 procent i det senaste valet. 

Valet 2022 Örebro län

– Det är inte alla som vi har mött som faktiskt vetat om att de får rösta, berättar Pernilla Löfquist Wedin, verksamhetsutvecklare Studieförbundet vuxenskolan.

Praktiska studiecirklar

Med anledning av det har studieförbundet arbetat nationellt med projektet ”Mitt val” för att öka valdeltagandet. En pilot av projektet genomfördes inför valet 2018 och då röstade över 80 procent av deltagarna.

– Är det för få valdeltagare är inte alla med och bestämmer, då har vi inte en fungerande demokrati, säger Pernilla Löfquist Wedin.

Genom projektet har man i länet anordnat åtta studiecirklar där man undervisat i hur Sveriges demokrati fungerar, hur samhällsuppbyggnaden ser ut och vilka partier som finns. Pernilla Löfquist Wedin understryker dock att utbildningen är partipolitisk obunden och att man inte redovisat vad partierna står för.

Lättpratad valdiskussion med politiker

Utöver studiecirklarna erbjuder även Studieförbundet vuxenskolan utbildning till politikerna om hur de kan främja sitt arbete med att nå ut till målgruppen, exempelvis genom att säkerställa att partiet har en lättläst funktion på sin hemsida.

På tisdag kommer en lättpratad valdiskussion med politiker att anordnas på aktivitetshuset Kraften i Örebro, där personer med intellektuell funktionsnedsättning är välkomna för att samtala och ställa sina frågor direkt till politikerna.

Starta klippet för att se hur studiecirklarna gått till och hör Pernilla Löfquist Wedin berätta mer om responsen från deltagarna.

Mitt val:

• Mitt val är en metod som tillgängliggör röstning och politik för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Den bygger på en studiecirkel med lättläst information.

• Metoden har tagits fram tillsammans med Riksförbundet FUB och Inre Ringen, FUB:s sektion för medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning.

Källa: Studieförbundet Vuxenskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet