Mikael Carlsson söker jobb på Arbetsförmedlingen. Foto: TT/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Arbetsförmedlingen kritiseras efter förlorade jobbmiljarder

Det har kommit starka reaktioner efter att Arbetsförmedlingen lämnat tillbaka närmare 3,5 miljarder kronor till staten, som egentligen skulle gått till subventionerade jobb åt bland annat långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättningar.

– Jag blev väldigt upprörd eftersom jag varit inskriven på arbetsförmedlingen sen 2005 och jag har inte kommit vidare inom arbetsförmedlingen under de åren, säger Mikael Carlsson som har en synskada.

För knappt 15 år sedan drabbades Mikael Carlsson av en allvarlig synskada till följd av sin diabetes. Han tvingades sluta på sitt jobb som budbilschaufför  men han vill fortsätta jobba.

– Jag vill jobba och göra rätt för mig och jag har drömmar som jag vill förverkliga, säger han.

”Jag är frustrerad”

Men trots att han vill jobba så tycker Mikael att han inte fått någon hjälp från arbetsförmedlingen. Han är en av många som reagerat på nyheten att arbetsförmedlingen ska lämna tillbaka närmare 3.5 miljarder kronor till staten. Pengar som var tänkta för att hjälpa långtidsarbetslösa och personer med funktionshinder.

– Jag är lika frustrerad jag, för jag vill att vi ska kunna använda de här pengarna till personer som behöver extra stöd för att kunna komma ut på arbetsmarknaden, säger Sari Harju som är chef på arbetsförmedlingen i Örebro län.

SVT Play: Se hela inslaget här

Beror bland annat på ett misslyckande

Att Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka miljardbelopp beror delvis på en förbättrad arbetsmarknad men även att dom misslyckats med att skapa extratjänster i kommuner och landsting och att matcha arbetsgivare med.

– Vi fick inte till de anställningarna. Det fanns inte platser att anvisa de här personerna till, säger Sari Harju.

Hade räckt till 150 jobb i länet

Av 3.5 miljarder kronor hör 32 miljoner kronor hemma i Örebro län. De pengarna hade motsvarat subventioner för drygt 150 jobb.

Hur ska ni lösa det här under 2017?

– Vi försöker vara ute mer på företag för att informera om alla möjligheter som finns, säger Sari Harju.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer