Arbetspendlare på två hjul får betala för cykelparkering

Publicerad

Snart flyttar de första hyresgästerna in i Citypassagen i Örebro. Under bygget har det varit viktigt att bereda plats för cykelparkeringar, och vissa av dem kommer att kosta pengar.
– Det finns inte platser till alla. Därför vill vi att de med störst behov ska få tillgång till dem, säger Hans Hjalmarsson, uthyrare på Castellum.

Det är full fart både i och utanför huset. Nya kontorsmöbler rullas in och det finputsas. Öster om huset monteras 170 nya cykelställ av modern variant.

– Det är sorten som gör att du kan låsa fast ramen, säger Hans Hjalmarsson.

Inomhusgarage mot kostnad

I maj flyttar de första hyresgästerna in, bland annat kommunen, Försäkringskassan och Migrationsverket. Kontorshuset kommer att rymma cirka 800 arbetsplatser.

Ute är det gratis att stå. Men cyklister som arbetar i huset kan mot en månatlig avgift få tillgång till låsta, uppvärmda rum inomhus. I källaren för 3 kronor om dagen och på markplan 4 kronor. Där finns även dusch och omklädningsrum.

– Det är viktigt med bra förutsättningar om man ska hitta morgondagens hållbara sätt att ta sig till och från jobbet, säger Hans Hjalmarsson.

Regionen tänker annorlunda

Under projekteringen har en del handlat just om fördelningen mellan bil- och cykelparkeringar runt byggnadens begränsade ytor. Kommunens parkeringsnorm är ett av underlagen som använts.

Även på Universitetssjukhuset planeras för fler cykelparkeringar, även inomhusvarianter. Men det finns inga planer på avgifter.

– Jag har svårt att se att det skulle främja miljö- och hälsoaspekterna, säger Torbjörn Sjölander, fastighetschef vid Region Örebro län.

Allt vanligare

Men Hans Hjalmarsson på Castellum tror att avgifter för cykelparkeringar kommer att bli allt vanligare.

– I Stockholm kommer det mer och mer. Det är ju ett varmgarage, det finns tillgång till dusch, omklädning och du legitimerar dig med bank-ID, så det är ju en tjänst som är betydligt bättre än att cykeln bara står ute, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer