”Man sitter i skottfältet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara socialkontoren i länet som påverkas av bristande resurser. Även på Bergslagens överförmyndarförvaltning tar personalen stryk av en för hög arbetsbelastning.

– Redan i januari-februari påtalade vi att det händer saker och ting. Det är en ökande ärendeinströmning och ärendena blir mer komplexa, säger Mathz Eriksson, överförmyndarhandläggare på Bergslagens överförmyndarförvaltning.

Förvaltningen omfattar Ljusnarsberg, Nora, Lindesberg och Hällefors och har sitt säte i Ljusnarsbergs kommun.

– Sen har det ökat på med ensamkommande barn och sen kommer den här boomen, som man mycket väl visste om. Det är ingen nyhet att det har kommit ensamkommande barn, säger Mathz Eriksson.

Mathz Eriksson är fackligt ombud för SSR och företräder flera av socialsekreterarna i Ljusnarsberg. Han har förståelse för att det blivit flera sjukskrivningar och uppsägningar på socialkontoret.

– Personligen är jag gammal socialsekreterare, men jag söker mig inte till socialtjänsten. Det är helt enkelt för påfrestande att jobba inom socialtjänsten.

Komplexa ärenden

Anledningen till detta menar han är bristande resurser och att ärendena är väldigt komplexa.

– Man sitter liksom i skottfältet, säger Mathz Eriksson.

Nu har han själv blivit sjukskriven från sin tjänst på grund av utmattningssymptom.

– Jag har haft en mapp med gamla ärenden som jag inte ens kunnat påbörja. Jag kommer efter i min rekrytering av gode män, för vi har väldigt gott om gode män i vårt område, men jag hinner inte rekrytera.

– Jag hinner inte tillsätta nya gode män, jag hinner i princip bara lösa det som kommer in.

Vet inte alla skäl till avhoppen

Ljusnarsbergs kommunchef Bo Wallströmer vill inte uttala sig om arbetssituationen på överförmyndarförvaltningen.

Enligt honom vet man heller inte alla skäl till varför tio av kommunens socialsekreterare valt att sluta.

– Vi har inte fått exakta svar från var och en, utan vi kommer ha avslutningssamtal med dom som vill. Vi jätteintresserade och måna om att få veta vad deras skäl är till det här så att vi lär oss inför framtiden, säger Bo Wallströmer.

Nu kommer Ljusnarsbergs kommun att ta in konsulter till socialkontoret. De har även anlitat en rekryteringsfirma som ska reda ut situationen på längre sikt.

För att lösa den akuta situationen kommer nu politiker att gå in och hjälpa till med arbetsuppgifter på socialkontoret.

– Det är mindre vana individer som ska gå in och hjälpa till. De kommer att få hantera saker med klienter som rör vanliga försörjningsutbetalningar. Inte mer avancerade utredningar, säger Bo Wallströmer.

Facket kritiskt

Men som fackligt ombud är Mathz Eriksson kritisk till detta.

– Använder man sig av vem som helst som kan gå in och lösa våra problem och tror att det inte behövs någon kompetens, då blir det ett problem helt enkelt.

– Ljusnarsberg har klara strukturella problem och politikerna måste ta itu med dem. Annars kommer det här att upprepas igen, säger Mathz Eriksson.

Ingemar Jevinder (S), ordförande i bildnings- och sociala utskottet, svarar att politikerna är medvetna om situationen.

De har under den senaste tiden träffat socialsekreterarna varje vecka för att lyssna och tala om hur det ligger till i dagsläget med rekrytering.

 I samband med rekryteringen av en ny chef till Individ- och familjeomsorgen kommer också strukturen inom verksamheten att ses över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brist på socialsekreterare

Mer i ämnet