Chia Hasan finslipar på det sista på kunden Robin Andersson. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Deltävling i Årets barberare avgörs – Chia deltar i semin

Uppdaterad
Publicerad

Chia Hasan äger en av barberarsalongerna i Örebro, och snart öppnar han ytterligare en i stan. I dag är han i Stockholm och tävlar i Årets barberare.

Chia Hasan kom till Sverige 2013 och öppnade sin första barberarsalong i Örebro 2015. Då fanns endast en till utöver hans, nu finns över 30 berättar han.

Amerikanska militären på kundlistan

Han har jobbat som barberare i flera år, även innan han kom till Sverige. Då hade han salonger och utbildade även nya barberare. Bland kunderna fanns bland annat amerikanska soldater.

– 2001 startade jag min barberarsalong i Kurdistan och från 2003 hjälpte jag de amerikanska soldaterna. De behöver något som heter skin fade och det är svårt, så det är inte alla som vill göra det, berättar Chian.

– Varje månad klippte jag nästan 1 500 amerikaner, en stor militärgrupp.

Skin fade är en teknik och stil där frisyren går från att vara slätrakad till hår, utan att någon skarp linje finns. Förutom att själv arbeta som barberare höll han även i utbildningar innan han kom till Sverige. Nu är det dock dags för något helt annat.

Deltar i ”Årets barberare”

I helgen avgörs nämligen en av semifinalerna i Årets barberare. I helgens deltävling deltar nio tävlande från Linköping, Västerås, Örebro, Eskilstuna, Norrköping och Kiruna. Tävlingen ska pågår i en timme och fem minuer. 60 minuter för klippning, 5 minuter för styling.

– Man har en modell och tekniken är hemlig. Det känns bara nervöst, men inte svårt. Jag tror jag har chans att vinna, säger Chia Hasan.

Finalen avgörs i Stockholm den 24 november.

En före- och efterbild på Chia Hasans kund Robin Andersson. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.