Foto: SVT

Arkitekten hyllar träbygge av förskola i Ormesta

Publicerad

Byggnationen av en helt ny förskola i trä i Ormesta gläder Örebroarkitekten Joakim Granström som i utställning ”Woodland” lyfter fram svensk träarkitektur.

– Jag hoppas att vi får se mer av det här i framtiden i Örebro, säger han.

I Skellefteå byggs ett helt nytt kulturhus i trä och i Sundbyberg byggs ett höghus av samma material.

Det här är exempel som hyllas i utställningen ”Woodland” som Sveriges arkitekter deltar med i Örebro konsthall.

Arkitekten positivt till träbygget

Något som lockar arkitekten Joakim Granströms intresse är att den nya förskolan byggs i trä i Ormesta.

– Det är jättebra. Vi behöver flera referensprojekt i trä i Örebro. Det finns andra kommuner som tagit träbyggandet ännu längre än här. Jag tror att Örebro kan komma ifatt och göra fler projekt i trä, säger han.

”Hälsosamt för barnen”

Joakim lyfter fram de hälsosamma perspektiven som viktigast.

– Det är kul att det är just en förskola när man pratar om giftfria miljöer. Trä är ju ett helt naturligt material. Det känns bra i det sammanhanget, säger han.

Vad skulle gå att bygga mer i trä i framtiden i Örebro?

– Det går att bygga det mesta i trä. I vår utställning visar vi bland annat upp ett exempel på kulturhus som byggs i Skellefteå. Vi har ett stort bostadshus som byggs i träd i Sundbyberg. Vi ser också förskolor som byggs i träd. Jag hoppas att vi i framtiden även får se fler projekt i Örebro som byggs i trä, säger Joakim Granström, som är arkitekt och driver galleri Expose.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.