Sven Nybom, en av ett hundratal Lindesbergsbor vars historia nu berättas igen. Foto: Lindesbergs kommun

Han var stridspilot i början av 1900-talet – ligger begravd i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Kända och okända Lindesbergsbor som ligger begravda på kommunens kyrkogårdar har fått nytt ”liv” i en app som berättar deras livsöden. En av dem är Sven Nybom vars spännande, och korta, liv fick ett tragiskt slut.

Den som tar en promenad på Norra kyrkogården i Lindesberg passerar flera gamla gravstenar där tidens tand gnagt bort texten. En av de högsta och resligaste står på Sven Nyboms grav, Lindesbergsbon som blev arméflygare redan i början av 1900-talet.

– Sverige hade tidigt både stridsflyg och flygflottilj, berättar Helen Sannerstedt som är museipedagog i Lindesberg. Sven Nybom blev antagen till Malmen utanför Linköping där han blev studentfurir.

Med i ny app

Han är en av ett hundratal Lindesbergsbor vars historia lagts in i appen Kultur Lindesberg under rubriken ”100 gravar du måste se innan du dör”.

– Vi har inte bara hittat bilder på honom från flygutbildningen – här finns också bilder från hans uppväxt i kommunen, förklarar Helen Sannerstedt.

Omkommer vid 23 års ålder

I Svens fall slutar historien i tragedi. Vid en övning 1926 krockar två plan i luften och han omkommer vid nedslaget. Då är Sven Nybom bara 23 år.

– Men det som är så bra med appen är att det inte bara är dödsfallet man kan läsa om utan personernas liv dessförinnan och mer om de yrken de haft. Det gör att man får en bild av vilka de var som personer och också mer om livet i Lindesberg.

Appen lanserades den 10 maj och finns att ladda ner på de vanliga ställena för appar, som t ex Play Butik, App Store eller Google Play. Kulturenhetens förhoppning är att den ska väcka invånarnas nyfikenhet – och locka till egna utflykter bland kommunens gravar. ” Kanske letar du upp din släkts gamla gravstenar, lär dig mer om bortglömda yrken, verksamheter och platser”, skriver man i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer