Stulna regalier återfunna

Uppdaterad
Publicerad

En anonym person ringde polisen i Västerås och berättade var dyrgriparna kunde hittas.

Det ovanliga fyndet gjordes sent på måndagskvällen. I dikeskanten vid länsväg 555 låg två svarta sopsäckar – innehållande Johan III:s begravningsregalier från 1500-talet.

-En anonym person ringde och talade om var godset låg, så det var bara att åka ut och hämta det, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Stulna begravningsregalier

Regalierna stals ur Västerås domkyrka i fredags och fick polisen att utfärda rikslarm.Föremålen – en krona, en spira och ett äpple av förgyllt brons och trä – stals från Erik XIV:s grav i domkyrkan, där de låg placerade på en trädyna ovanpå hans höga sarkofag av svart marmor.

Polisen söker spår

I domkyrkan var glädjen stor över återfinnandet.

-De var så lyckliga och så glada över att vi kunde återbörda deras gods som var försvunnet, säger Ann-Charlotte Israelsson.

Begravningsregalierna är nu beslagtagna av polisen, som ska se om det går att säkra några spår efter krontjuvarna.

-Skulle det vara någon tjuv som haft dem i sin ägo tror jag inte att de ville bli ertappade med godset. Man vet inte om det varit någon tjuv som fått kalla fötter och som ringt och tipsat oss om var det fanns, säger Ann-Charlotte Israelsson.

Johan III, född 1537 och död 1592, var son till Gustav Vasa och Margareta Leijonhufvud. Han efterträdde sin halvbror Erik XIV, som han hade varit med om att avsätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stulna begravningsregalier

Mer i ämnet