Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots att Örebro kommun menar att resultatet från laboratoriet visat att NCC lagt fel asfaltsbeläggning valde kommunen en förlikning. Hör Örebro kommuns chefsjurist förklara varför i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Asfaltstvisten över – Örebro ska betala 50 miljoner till NCC

Uppdaterad
Publicerad

En långdragen tvist mellan Örebro kommun och NCC är över. 2018 stämde NCC Örebro och krävde kommunen på 110 miljoner kronor, men nu har ärendet avgjorts genom förlikning mellan parterna.

Tvisten har handlat om asfalstbeläggning. Örebro kommun var inte nöjd med det asfaltsarbete som NCC utförde 2017 och 2018. Kommunen valde därmed att hålla inne med betalningen. NCC menade att kommunen inte uppfyllt kontraktet och 2018 hävde NCC ramavtalet med Örebro och stämde därefter kommunen på 110 miljoner kronor.

Nu, tre år senare, har parterna kommit överens genom förlikning; Örebro kommun ska betala 50 miljoner kronor till NCC för utfört arbete.

– Vi utgick från att vi höll inne 80 miljoner för vi inte var nöjda med det arbete utifrån beställningar vi gjort, då motstämde NCC oss på 110 miljoner. Det är inte så att inget arbete är utfört, det är kvalitén som vi inte tycker stämmer överens med det vi beställt, säger Ullis Sandberg (S), ordförande Programnämnd samhällsbyggnad.

Hur känns det att den långdragna processen är över?


– Det känns ju bra. Sådant här tar tid och energi och hade vi inte nått en förlikning hade det gått till huvudförhandling i domstol, vilket också är ganska tidskrävande och dyrt. Vi var beredda att göra det om vi inte blivit nöjda med förlikningen, men tycker vi hamnade på en bra nivå och kunde skriva under på det. 

Också NCC är lättad att processen är över.

– Det finns inga vinnare i en sådan här process, det positiva är att vi har förlikats och nu blickar vi framåt, säger Johan Jansson, sektorchef på asfalt.

Trots att Örebro kommun menar att resultatet från laboratoriet visat att NCC lagt fel asfaltsbeläggning valde kommunen en förlikning. Hör Örebro kommuns chefsjurist Pernilla Wikström Pehrson förklara varför i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer