Askersunds politiker väcker frågan om mobilförbud i skolorna

Publicerad

De styrande politikerna i Askersunds kommun öppnar nu upp för diskussion om mobilförbud. Både rektorer och elever kommer att få vara med i diskussionen.

– Vi tycker att det är viktigt att titta på hur vi använder de digitala hjälpmedlen. Mobiler är jättebra men det är inte bra att man använder de för att kränka varandra, säger Caroline Dieker (M), ordförande för kommunstyrelsen i Askersund.

Anledningen till ett eventuellt mobilförbud är enligt Caroline Dieker att det förekommit mycket kränkningar på skolorna. 

– Barn och vuxna använder sociala medier på ett olämpligt sätt. Och det kommer de fortsätta göra. Det finns inget förbud i världen eller som kommer hindra det. Men vi får titta på om det i alla fall kan begränsa problemet.

Lösning på problemet

Anna Ahnér, Socialdemokraterna i Askersund.

Oppositionsrådet Anna Ahnér (S) tycker däremot att mobilförbud inte är lösningen på problemet.

– Skolan behöver jobba mer med värdegrundsarbete och kanske ha fler vuxna på rasterna. Eleverna måste lära sig hantera tekniken på ett bra sätt.

”Allting som händer påverkar”

Nyligen blev två elever avstängda på Sjöängsskolan i Askersund, på grund av att de hotat andra elever på bland annat sociala medier. Enligt Caroline Dieker har det enskilda ärendet däremot inget att göra med diskussionen om mobilförbud.

– Allting som händer påverkar givetvis diskussioner men om ett ärende i sig skulle påverka, det kan jag inte säga.

I stunden ska politikerna lyfta frågan om eventuellt mobilförbud. Första steget är att inleda diskussion med skolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer