Bolagsägaren som blev dömd i Örebro tingsrätt får nu sitt tillstånd från IVO indraget. Foto: Filip Erlind / Vilhelm Stokstad/ TT

Assistansbolaget bakom miljonbedrägeriet stoppas

Uppdaterad
Publicerad
En man i 50-årsåldern i Örebro som erhållit assistans och mannen bakom assistansbolaget dömdes för grovt bidragsbrott i maj. IVO stoppar nu assistansbolaget från att fortsätta bedriva sin verksamhet.

Bidragsbrottet ska ha skett under flera års tid. Mannen som blivit beviljad assistansersättning från Försäkringskassan ska enligt domen inte haft något behov av assistans mellan 2015 och 2019. Tingsrätten ansåg också att assistansbolagets ägare varit medveten om att brukaren inte ska ha haft något assistansbehov samt varit medveten om att någon assistans aldrig utförts. Ändå har ägaren signerat den felaktiga tidrapporteringen som lämnades till Försäkringskassan.

Genom media

IVO initierade en lämplighetsprövning av assistansbolaget efter att de genom media fick kännedom om att bolagets ägare stod åtalade i Örebro tingsrätt för assistansbedrägeri. Sista juni beslutade IVO att återkalla assistansbolagets tillstånd att bedriva verksamhet med personlig assistans.

Ägaren vill att IVO avvaktar

Bolagsägaren har informerat IVO om att han anser att tingsrätten har kommit fram till en felaktig dom. Samt att utsikterna är goda att hovrätten efter överklagan kommer ändra tingsrätten dom gällande honom själv. IVO anser dock inte att de behöver avvakta hovrättens domslut.

Olämplig

Anledningen till beslutet är att ägaren inte uppfyller kravet på lämplighet enligt LSS-lagen. Personen anses inte vara lämplig på grund av att han är dömd för grovt bidragsbrott, att han har meddelats näringsförbud, samt att han är skyldig att utge skadestång till Försäkringskassan samt att brukaren i målet dömdes till sex års fängelse samt att flera assistenter anställda av bolaget dömdes i målet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Mer i ämnet