Bilderna är från polisens förundersökning och visar vapnet och en del av narkotikan som beslagtagits. Foto: Polisen

Personlig assistent döms – gömde droger och ammunition hemma hos rullstolsburen

Publicerad

En man i 25-årsåldern från Örebro döms till fyra års fängelse efter att polis hittat stora mängder narkotika och ett automatvapen som kan kopplas till mannen. Mannen ska ha förvarat både knark och ammunition hemma hos en rullstolsburen brukare som han var personlig assistent åt. Senare hittades ännu mer knark och ett automatvapen i en bil som mannen haft tillgång till.

Det hela började i juni i år, när två poliser misstänkte ett inbrott på den aktuella adressen. När de gick för att undersöka saken kände de lukten av cannabis och gick in – där inne satt brukaren och hans personliga assistent. Männen ska ha en relation, både som assistent och brukare men också som vänner.

De båda var påverkade och patrullen såg att det på köksbordet fanns olika typer av narkotika. Innehavet av narkotikan på bordet dömdes de båda männen för. Beslut om en husrannsakan togs.

Gömde knark som brukaren inte kunde nå

Under en husrannsakan hittade polisen ännu mer narkotika på olika ställen runt om i lägenheten och även skarp ammunition, narkotika som assistenten menar att han ska ha förvarat åt andra, paketerat om och sedan fört vidare. I domen framgår det att assistenten ska ha placerat ut knark på platser brukaren inte kunde komma åt på grund av sin begränsade rörlighet.

Inget DNA från brukaren ska ha funnits på narkotikan och tingsrätten gör bedömningen att det inte kan bevisas att han ens haft någon aning om vilka mängder narkotika som funnits i hans lägenhet, utöver det han erkänt och nu dömts för.

Automatvapen och mer knark

Vad gäller assistenten så erkänner han att knarket i lägenheten var hans, även det knark som hittats i en bil som kunde kopplas till honom. I lägenheten hittades nämligen bilnycklar till en bil som stod parkerad i närheten av brukarens lägenhet – detta ledde fram till en tredje bil, i vars bagagelucka det låg både mer narkotika och ett automatvapen. Bilen är inte skriven på den nu dömda mannen, som nekar till anklagelserna om grovt vapenbrott.

Visserligen noterar tingsrätten att mannens DNA inte återfanns på vapnet, men med det faktum att han erkänt att han haft tillgång till bilen och hanterat narkotikan som förvarats där så döms mannen ändå – mot sitt nekande.

Mängden droger i bilen beskrivs i domen som stor. Värdet uppskattas till 200 000 kronor av polisen.

Nu döms alltså assistenten till fyra års fängelse för flera narkotikabrott och grovt vapenbrott. Medräknat i domen är även ett fall av olovlig körning året innan och ett tidigare fall av hot mot tjänsteman.

Brukaren döms till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott, och för att ha deltagit i den olovliga körningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.