Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Oroligt när asylsökande snabbt flyttades

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga boende på en flyktingförläggning i Askersund bussades på torsdagen till ett annat asylboende i Degerfors kommun. Flytten gjordes med tre dagars varsel då boendet i Askersund ska användas som hotell.

Stämningen på plats var upprörd när flyktingarna anlände till Degerfors. Många har fått flytta flera gånger sedan de kom till Sverige.

För Mohamed Almonajed och hans familj är det tredje flytten sedan de kom till Sverige för nio månader sedan. Efter framkomsten till Malmö flyttades de till Falun, från Falun till Askersund och därifrån till Degerfors.

– Det känns hemskt att de flyttar oss mellan olika förläggningar, säger han.

Frivilliga fyllde släp

Bland flyktingarna finns människor i alla åldrar, barn, vuxna och äldre. I bussen som körde dem mellan Askersund och Degerfors fick inte all packning plats, och frivilliga som lärt känna flyktingarna i Askersund ställde upp och skjutsade saker som inte fick plats, som barnens cyklar. En av de frivilliga var Hans Malmgren.

– De har vistats i Sverige ganska länge och flyttat runt på olika förläggningar, och samlat på sig saker. Det var inte en chans att de skulle få med sig allt på bussen, säger han.

Flytten oroar

Många av flyktingarna kommer från länder i krig, som Syrien, där samhällsservice och vård inte längre är en självklarhet, och det fanns oro när de nu hamnar på en mindre ort om de ska få den hjälp och vård som de behöver.

– Det är uselt. De kör oss längre bort. De sa att vi skulle få bostäder, säger Mohamed Almonajed.

Tillfälligt boende

Anledningen till flytten mellan Askersund och Degerfors är att det tillfälliga boendet i Askersund ska användas som boende för turister. Också det nya boendet i Degerfors är tillfälligt och det är ovisst hur länge de kommer att få bo kvar där.

– Just nu är vi i starkt behov av platser. Vi försöker upphandla nya platser hela tiden och just nu har vi ett tillgängligt boende som vi måste belägga, säger Chafic Aoun på Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer