Foto: SVT

Åtalas misstänkt för flera års ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en nu 50-årig man blivit besviken över utgången av en vårdnadstvist har han under flera års tid trakasserat barnets mor och även en domare vid Örebro tingsrätt. Nu åtalas mannen för flera fall av ofredande och förgripelse mot tjänsteman.

Under flera års tid har mannen ofredat en kvinna han tidigare haft en relation med. Han förbjöds även att ta kontakt med kvinnan men det har inte hindrat honom från att skriva åtskilliga mejl och meddelanden via telefon och dator.

Han åtalas nu också för överträdelse av kontaktförbudet efter att han skickat ett eller flera meddelanden per dag under ett halvårs tid.

Åtalas även för ofredande

Mannen åtalas även för fyra fall av ofredanden, som var och ett pågått under en längre tid sedan 2014.

Under 2016 började mannen även skicka nedvärderande och kränkande meddelanden till en domare vid Örebro tingsrätt. Meddelandena, som är nästan 40 till antalet, skickades till rådmannens privata facebook-konto och via e-post under flera månader. Enligt åtalet ska de ha skickats för att hämnas på rådmannen med anledningen av en dom han meddelat i sitt jobb.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Förgripelse mot tjänsteman

Sammanfattning:

1. Förgripelse mot tjänsteman är gärning som sker otillbörligen, för att hindra, framtvinga eller hämnas viss myndighetsutövning och som medför lidande, skada eller annan olägenhet.

2. Skada avser ekonomisk skada; lidande och olägenhet får bedömas från fall till fall. Även måttliga hinder eller påtryckningar i myndighetsutövningen faller in under lagrummet, som således har förhållandevis stor räckvidd.

3. Den brottsliga gärningen är ofta lik utpressning med undantag för hot om våld mot någon i myndighetsutövning som faller under 17 kap. 1 § BrB (hot/våld mot tjänsteman)

4. Myndighetsutövning utgörs av beslut och andra för den enskilde ingripande åtgärder som fattas/utförs främst av offentligt anställda tjänstemän, men också av andra som utövar viss form av myndighet. Det finns ett antal rättsfall och motivuttalanden som ger underlag för bedömning dels om myndighetsutövning förelegat i det enskilda fallet, d.v.s. om det är fråga om beslut eller faktiska åtgärder som ytterst grundas på samhällets maktbefogenheter, dels om det i andra fall föreligger skydd för en person enligt 17 kap. 5 § brottsbalken.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.