Felicia Rauma Andersen, till höger, tilldelas diplom och blommor av Linda Palmbrandt, vice ordförande i Kulturnämnden. Foto: Peter Comstedt/SVT

Återbruk i fokus när Wadköpingstipendiatet delades ut

Uppdaterad
Publicerad

I dag tilldelades tre personer Wadköpingstipendiatet för hantverkare och konsthantverkare. Ytterligare en utmärkelse delades ut till Vendela och Anneli Linder som fick ett hedersomnämnande.

Tio personer var nominerade och tre av dem tilldelades i dag stipendiat i Wadköping. De tre vinnarna av stipendierna utses av en jury och får dela på sammanlagt 50 000 kronor.

”Väldigt tacksam”

En av dem var Felicia Rauma Andersen som sysslar med textilkonst och tilldelades stipendie inom kategorin kommande lovande hantverkare. I juryns motivering står bland annat att ”Felicia Rauma Andersen företräder den yngre generationen konsthantverkare som på olika sätt lyfter begrepp som återbruk och hållbarhet. I sitt sökande inom och utom traditionen, kretsar mycket i hennes skapande kring arv, miljö och kvinnohistoria.

– Jag känner mig väldigt tacksam och glad för att få ha tagit del av det här, säger hon.

De andra två pristagarna var Max Larsson, som även han fick stipendie inom kategorin kommande lovande hantverkare, och Karolina Berg inom kategorin etablerad konsthantverkare.

Anneli och Vendela Linder tilldelades ett hedersomnämnande. Foto: Peter Comstedt/SVT

Hedersomnämnande

Uppmärksammades gjordes även det hedersomnämnande som lyftes fram vid eventet och som tilldelades mor och dotter Anneli och Vendela Linder. De skapar kläder utifrån spillmaterial från textil och juryn ansåg att de kombinerar återbruk med med nyskapande material.

– Det är jätteroligt, vi hade ingen aning om att vi skulle få det, säger Anneli Linder.

– Ja det känns jättekul, säger Vendela.

Stipendiet delades i år ut för 26e gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.