Foto: SVT

Åtta år efter hjärtstoppet – nu ska han skjuta BIK till högsta serien

Publicerad

För åtta år sedan dog nästan Niklas Lihagen i Nobelhallen när hans hjärta stannade. Nu är han nu tillbaka för att skjuta Karlskoga till SHL.

Det var på luciadagen 2009 i derbyt mellan Örebro och Bofors som Niklas Lihagen segnade ned på isen. Hans hjärta hade stannat. I flera minuter låg Niklas medvetslös på isen samtidigt som domaren Wolmer Edqvist och Karlskogas medicinare Peter Karlsson försökte få igång hans hjärta.

– Det har förändrat mig som person. Jag har blivit starkare och därför är jag tacksam för att det hände, säger Niklas Lihagen.

Foto: SVT/Arkiv.

Efter två år och flera hjärtoperationer kunde Niklas komma tillbaka till elithockeyn. Han fick vara med och ta Örebro hockey till SHL. Därefter har han hunnit med spel i Vita hästen, Karlskrona, Björklöven och senast Västerås.

LÄS MER: Nu gör Lihagen comback

Kontrakt med Karlskoga

Nu är han siste man in i Karlskogas trupp som ersättare för långtidsskadade Eric Brissle. Ett val som utifrån sett kanske inte är helt självklart. För samtidigt som han låg medvetslös på isen skanderade delar av Karlskogapubliken ”Låt han dö”.

Hur ser du på det nu?

– Det är inget jag tänker på. Det var ett derby och stämningen var uppskruvad. Publiken förstod inte hur allvarligt det var.

LÄS MER: Supporterbeteende väcker starka känslor

I november fyller Niklas 34 år och tycker att Karlskoga som klubb är ett bra alternativ. Han blir lagets äldste spelare och har gjort över 147 poäng på 373 matcher i hockeyallsvenskan.

– Vi har många bra spelare i truppen och det handlar nu om att få ihop laget, säger han.

Han har även spelat några matcher i Björklöven men det är inget som påverkar inför kvällens match.

– Det blev bara några få matcher så jag har inga större känslor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.